Uglkurs – vanliga frågor och svar
Ugl är en förkortning som står för utveckling av grupp och ledare. Att gå en uglkurs har många fördelar och för dig som funderar på att delta i en sådan finns säkert en del frågor. Nedan kan du läsa om flera vanliga frågor och svar om vad en uglkurs är – syfte, mål, deltagande och annat som du kanske undrar över.
Vad är en uglkurs?
Ugl står som sagt för utveckling av grupp och ledare och även om det finns många kurser och anordnare att välja bland är upplägget alltid detsamma. Det ramverk som bestämmer hur kursen ska genomföras är framtaget av Försvarsmakten men idéen kommer från första början från den amerikanska militären.
Under kursen bor man tillsammans med dom andra deltagarna på en kursgård, där man stannar från den första till den sista dagen. Man bör inte känna någon av deltagarna sedan innan, då det kan begränsa utvecklingsmöjligheterna.
Vad är syftet med att gå en kurs?
Det övergripande syftet med att gå en uglkurs är att lära sig mer om gruppdynamik, samt hur man som ledare bör samspela med andra. Målet är, som namnet antyder, att man ska utvecklas i sin ledarroll – något som man kan ha nytta av både i sitt yrke och i sitt privatliv.Hur genomförs övningarna?
Övningarna i en uglkurs genomförs både enskilt och tillsammans med andra gruppmedlemmar. I flera av uppgifterna får man först fundera själv, för att sedan diskutera samma fråga med andra deltagare. Man arbetar dock mycket i grupp, även om syftet är at utvecklas på individnivå.
Vilka fördelar och nackdelar finns med att delta?
Väldigt många har redan genomfört en uglkurs och det är minst sagt populärt att göra det. Det finns också många fördelar, till exempel kan man efter avslutat kurs ha uppnått följande:
- Bättre självkännedom
- Fler och bättre ledarskapsförmågor
- Bättre förståelse vad gäller gruppdynamik
Dom flesta verkar tycka att fördelarna med kursen väger över dom få nackdelar som finns. Självklart upplever olika personer kursen på olika sätt men den lilla kritik som egentligen finns att hitta är att en del personer varit missnöjda med någon av handledarna som hållit i kursen.
En annan nackdel som vissa pekar på är att det är dyrt – att delta i en uglkurs kostar mellan ca 25000–30000 kronor men är man nöjd med kursen är det trots allt välinvesterade pengar.
Jag gillar..
Filosofi och tankar som springer sig bort, att skriva om det som händer runt omkring mig. Gärna spana på folk på gatan. Läsandes en bok.
Vem är jag?
Jag är Ulrika, en glad spontan tjej som gillar att skriva och filosofera om allt som händer på denna snurrande jord.